Takaisin uutisiin

AKK:n uudistunut strategia huomioi harrastajien valmentautumista aikaisempaa laajemmin

16.09.2020

Autourheilun lajiliitto AKK:n virallinen valmennusohjelma tulee kokemaan merkittävän muutoksen, jonka myötä virallista Flying Finn Academy -nimeä kantavat jatkossa ainoastaan A- ja B-nuorisomaajoukkueet. AKK:n valmennusjärjestelmän kehittämissuunnitelman evoluutioversio, jonka tavoitteena on tuoda valmentautuminen lähemmäksi yhä laajempaa harrastajajoukkoa, on viimeisiä viilauksia vaille valmis.

Vaikka jatkossa virallinen AKK:n nuorisomaajoukkue, Flying Finn Academy, supistuu kooltaan, uudistus avaa valmentautumismahdollisuuden huomattavasti suuremmalle harrastajakunnalle, henkilökohtaisista tavoitteista riippumatta.

Eräänlaisena hautomona mahdollisesti uransa jossain vaiheessa maajoukkuepaikkaa tavoitteleville harrastajille tullaan toteuttamaan Flying Finn -leirityskonsepti, joka pitää sisällään Flying Finn Haastaja -leirit sekä Flying Finn -lajitaitoleirit. Konsepti tarjoaa mahdollisuuksia ohjattuun harjoitteluun sekä tietoa ja taitoa itsensä kehittämiseen, ilman ankaraa sitoutumista tai tiukkoja pääsyvaatimuksia.

Leirityskonseptien valmennuksesta vastaavat Flying Finn Academy -ohjelman valmentajat, eli tarjolla on kovatasoista osaamista. Leireillä on osanottomaksut, joilla saadaan katettua osa leirityksien kuluista ja sen avulla toiminta on ylipäätänsä mahdollista.

Flying Finn -leirityskonsepti tukee harrastajien valmentautumista ja kehittymistä

Erityisen huomionarvoista uudessa konseptissa on, että ikäryhmät huomioiden, se on tarkoitettu kaikille AKK-Motorsport ry:n lisenssin haltijoille tuloksista, tasosta tai kalustosta riippumatta. Kaikista autourheilun lajeista on siis mahdollisuus osallistua leirityksiin, koska käsiteltävät teemat ja asiat ovat periaatteiltaan samoja lajista riippumatta. Lisäksi huoltajille on räätälöity oma leiriversionsa, koska lasten ja nuorten kohdalla huoltajien rooli on erittäin keskeinen.

Flying Finn Haastaja -leirityskonsepti on jaettu urheilijoiden osalta kolmeen ikäryhmään, jonka lisäksi on huoltajaryhmä:
• Haastaja 17-29 -vuotiaille
• Haastaja Junior 13-16 -vuotiaille
• Haastaja Mini 10-12 -vuotiaille
• Haastaja Huoltajat (AKK:n huoltaja-/mekaanikko-/muu lisenssi, pois lukien toimitsijalisenssi ja yhteisölle tarkoitettu ilmoittajalisenssi)

Haastaja- ja Haastaja Junior -ryhmien leiritykset alkavat aina keskiviikkona klo 18 ja päättyvät perjantaina klo 14. Haastaja Mini ja Huoltajat-ryhmien leiritykset alkavat puolestaan aina perjantaina klo 18, päättyen sunnuntaina klo 14.

Jokaisen ikäryhmän leiritys muodostuu neljästä opistoleirin moduulista, joissa jokaisessa syvennytään tietyn teeman ympärille, kohderyhmän ikä huomioituna.

Teemoja ovat:
• urasuunnittelu
• fyysinen harjoittelu, ravinto, lepo & palautuminen
• psyykkinen valmentautuminen
• media, markkinointi & varainhankinta

Leirien ohjelmaan kuuluu teemaa käsittelevien toimintojen lisäksi mm. kunto-, taito- ja liikuntaominaisuuksien testaamista ja harjoittamista sekä vierailevia tähtiä ja luennoitsijoita.

Yhden leirityksen osallistumismaksu on 250€/henkilö, sisältäen majoituksen ja ruokailut. Ilmoittautumalla suoraan kaikille neljälle leirille, maksu on 900€/henkilö. Ilmoittautuminen tulee tapahtumaan AKK:n KITI-järjestelmän kautta ja ilmoittautuminen on voimassa vasta, kun osallistumismaksu on kirjautunut AKK:n tilille.

Maksimimäärä osallistujia yhteen leiritykseen on 30 henkilöä ja osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos tarvetta ilmenee, tutkitaan mahdollisuutta järjestää lisää vastaavanlaisia leirityksiä.

Tavoitteena on järjestää tulevaisuudessa ainakin yksi neljän leirityksen kokonaisuus vuosittain per ikäryhmä. Jos kysyntää vastaavantyyppiseen leiritykseen varttuneempien harrastajien keskuudessa ilmenee, valmiudet konseptin luomiseen myös yli 29-vuotiaille ovat olemassa.

Flying Finn -lajitaitoleiritystä tarjolla alustavasti kolmella teemalla

Lajitaitojen kehittämiseen on tukea tarjolla alkuvaiheessa kolmessa muodossa: rallivalmennusleirit, kartturivalmennusleirit ja kartingvalmennusleirit. Muiden lajien osalta mahdollisuuksia lajitaitoleirien järjestämiseen kartoitetaan tulevaisuudessa.

Rallivalmennusleirit on tarkoitettu kuljettajille sekä kuljettaja-kartturipareille, jotka haluavat kehittää itseään, iästä, kalustosta tai luokasta riippumatta. Leirejä järjestetään sekä nuottikisoja että ei-nuotitettavia kisoja ajaville. Leirien sisältö rakentuu sen mukaan, onko kyseessä nuotti vai ei-nuotittavien leiritys.

Leireillä on yksi ajovalmentaja kahta kuljettajaa kohden sekä enintään kuusi autokuntaa/leiri, jolloin toiminta pysyy mahdollisimman tehokkaana. Kaksipäiväisen leirin hinta on 600€/autokunta. Visioissa on myös mahdollistaa erikoisleiritystä, jossa valmennustapahtuma voi olla päivän tai jopa kolmen päivän mittainen. Näiden osalta leirimaksu rakentuu tapahtumakohtaisesti.

Kartturivalmennusleirit järjestetään joko kokonaan omana leirinään tai mahdollisuuksien mukaan rallileirien yhteydessä. Toiminta painottuu nuottitreeniin sekä nuotin lukemisen harjoitteluun, mutta lisäksi käydään läpi myös muita karttureille olennaisia osaamisalueita. Kartturivalmennusleirit ovat lähtökohtaisesti kaksipäiväisiä ja leirityksen hinta on 300€/osallistuja.

Kartingvalmennusleirit järjestetään kartingradoilla ja ne pitävät sisällään ajoharjoittelun lisäksi muun muassa auton säätämisen perusteita sekä kilvanajamisen ABC-tyyppisiä teoriaosuuksia. Kartingvalmennusleirin osalta konsepti vahvistetaan erikseen syksyn aikana, niin sisältöjen kuin lopullisen hinnankin osalta. Yhtenä ajatuksena tätä suunniteltaessa on ollut työstää tästä myös seuroille ja alueille konkreettista toimintaa tarjoava valmentava paketti.

Flying Finn-leirityskonseptin kalenteri varmistuu ja ilmoittautuminen avataan syksyn aikana
Leirityskalenterit ovat tällä hetkellä työn alla, samanaikaisesti kun lajien kilpailukalenterit kaudelle 2021 ovat alkaneet muotoutumaan. Suurimman haasteen aiheuttaa leirien sovittaminen kalentereihin siten, että minkään lajin tapahtumia ei osuisi päällekkäin. Kilpailukalenteria kuitenkin pyritään huomioimaan parhaan mukaan, etenkin lajien kotimaiset arvosarjat huomioiden.

Vallitseva Covid-19 aiheuttaa tällä hetkellä omia epävarmuustekijöitä, mutta uskomme ja luotamme tulevaisuuden olevan menossa positiivisempaan suuntaan niin talouden kuin yleisen tilanteenkin osalta.

Uutiset ja tarkennukset Flying Finn -leirityskonseptiin liittyen, leirityskalenterit sekä ilmoittautumisten aukeaminen tullaan tiedottamaan liiton viestintäkanavissa syksyn 2020 kuluessa.

Uusi Flying Finn Academy – maajoukkueet 2021

Kuten todettua, Flying Finn Academy -nimen alla tulevat ensi kaudesta alkaen toimimaan ainoastaan nuorten A- ja B-maajoukkueet. Nykyinen Haastaja-ryhmä ja kartturivalmennus päättyvät, ja korvaava toiminta näille tulee tapahtumaan avoimemman Flying Finn -leirityskonseptin muodossa.

Flying Finn Academy -kokoonpano kaudelle 2021 muodostuu valmennusohjelmaan kaudella 2020 kuuluvien urheilijoiden joukosta, sillä nykyisen taloustilanteen vuoksi valmennusohjelmaan ei ole mahdollisuutta ottaa ensi kaudelle uusia urheilijoita.

Hakuprosessi vuoden 2022 maajoukkuevalmennukseen tulee uudistumaan täysin ja siitä tullaan tiedottamaan lisää myöhemmin.


Lisätietoja: AKK / valmennuspäällikkö, Tuomo Nikkola, tuomo.nikkola@autourheilu.fi, p. 0400 425 850

Kuva: Oskari Kurki-Suonio


Suunnittelu: Mainostoimisto Ajaton | Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage | Teknologia © online.fi