Takaisin uutisiin

Sami-Matti Trogen ajoi neljänneksi SM-rallikauden avauksessa Tunturissa

20.01.2020

Rallin SM-sarjaan tällä kaudella keskittyvä Sami-Matti Trogen ajoi uransa ensimmäisessä Tunturirallissa SM3-luokassa neljänneksi. Kauden vaativin kilpailu, 55. Arctic Lapland Rally avasi kuuden osakilpailun mittaisen SM-rallikauden. Kartanlukija Topi Luhtisen kanssa Ford Motorcraft -tallissa ajava Trogen oli debyyttiinsä tyytyväinen.

Ralli käynnistyi juhlavasti Rovaniemen keskustasta Lordin aukiolta. Neljän päivän ja yli kuudensadan nuotituskilometrin onnistuminen testattiin kilpailun ensimmäisellä, yli 22 kilometriä pitkällä Aittajärven erikoiskokeella. Trogen ja Luhtinen kaksikko tykitti sinne kolmanneksi nopeimman ajan. Kovasta suorituksesta huolimatta, kommentit pätkän jälkeen olivat varovaisia.

- Ihan ok, muutama jarrutus meni pieleen, mutta kokonaisuutena hyvä pätkä. Otettiin ihan varovasti, Länsiväylän Urheiluautoilijoita edustava Trogen kertoi Aittajärven maalissa.

Kilpailun toinen erikoiskoe ajettiin runsaslukuisen yleisön silmien edessä Mäntyvaaran raviradalla. Lyhyen 3,5 kilometrisen pätkän jälkeen sijoitus oli neljäs. Perjantain jälkimmäinen lenkki kuljetti rallikaravaanin Kaihuavaaran ja Jyrhämäjärven kautta takaisin Mäntyvaaraan. Avauspäivän jälkeen Trogen oli neljäntenä, reilun minuutin päässä kilpailua johtavasta Sami Pajarista.

- Olen ihan tyytyväinen, eka pätkä meni jopa odotuksia paremmin. Kaihuavaarassa saatiin edellä lähtenyt kiinni ja ajettiin hetki lumipölyssä, ennen kuin päästiin ohi. Pian sen jälkeen olikin jonkun auto poikittain tiellä ja taas oli vähän ohjelmaa. Jyrhämässä posautettiin hankeen, mutta päästiin ilman apua ylös, siihen kului vähän ylimääräistä aikaa. Nopeat mutkat meillä menee tosi hyvin, hitaissa vähän jäädään, parannetaan tämä huomenna, Trogen paketoi perjantain.

- Vauhti oli minulle jopa pienoinen yllätys, meni oikein hyvin. Totta kai kehityskohteita löytyy ja tässä vaiheessa niitä pitääkin löytyä. Incarit on katseltu ja sieltä löytyi juttuja jotka otetaan työn alle huomenna, Luhtinen summaa.

Perjantainen pilvipouta vaihtui lauantain lumipyryyn. Aamupäivän lenkki suuntautui Ranuan maisemiin ja heti piti olla hereillä, sillä edessä oli yli neljäkymmentä kilometriä pitkä Siikakämä. Kilpailun pisimmän erikoiskokeen jälkeen saavuttiin jälleen Mäntyvaaran yleisöerikoiskokeelle. Sijoitus oli edelleen neljäs, ja kolmantena olevaan Aleksi Röyhkiöön oli matkaa yli minuutti. Viidentenä ollut Jani Luhtaniemi oli puolentoista minuutin päässä.

Päivähuollon jälkeen autokunta otti suunnaksi Kemijärven, kun edessä oli viimeinen rypistys. Sarriojärven kolmikymppinen, Untamovaaran viidentoista kilometrin erikoiskoe ja kilpailun päättävä Niskavaraan kaksikymppinen. Sarriojärvellä nuotti osui hyvin ja Trogen kellotti sinne kolmanneksi parhaan ajan. Untamovaara sujui varman päälle ja siellä sijoitus oli seitsemäs. Kilpailun päätöspätkällä Fiesta pidettiin varmasti penkkojen välissä, ajan ollessa neljänneksi paras.

Trogenin arktinen seikkailu päättyi neljänteen sijaan, mitä voidaan pitää upeana tuloksena. Olihan kyseessä 17-vuotiaan ensimmäinen nuotitettava ralli ja kaikki rallit mukaan lukien vasta kolmas kilpailu.

- Ihan hyvä ensimmäiseksi nuottiralliksi, saatiin kehitettyä ajamista ja jonkin verran tuli Top 3 -aikoja. Siinä mielessä vauhti oli tosi hyvää, ja etenkin tässä seurassa missä on sellaisia kavereita jotka ovat ajaneet pitkään. Ralli oli haastava kokonaisuudessaan, lauantaina olosuhteet olivat tosi vaikeat, mikä oli oikeastaan hyvä, sillä se opetti uskomaan nuottiin. Pitkä, upea viikko ja kilpailu, Trogen summaa.

- Kisa meni suunnitelmien mukaan, tarkoitus oli että ajetaan maaliin ja yritetään kehittyä, ja koska minun mielestä aika hyvä sijoitus, niin eihän se voi muuta kuin hymyilyttää, kartanlukija Luhtinen päättää.

Seuraava osakilpailu ajetaan Mikkelissä kun vuoroon tulee SM Vaakuna-Ralli, 7.-8. helmikuuta.

Lopputulokset SM3-luokka

1) Lauri Joona 1:52:45,4
2) Sami Pajari +7,5
3) Aleksi Röyhkiö +1:51,1
4) Sami-Matti Trogen +2:50,1
5) Jani Luhtaniemi +5:28,7

SM-pistetilanne 1/6

1) Lauri Joona 34p
2) Sami Pajari 25p
3) Aleksi Röyhkiö 20p
4) Sami-Matti Trogen 16p
5) Jani Luhtaniemi 13p

Kuva: Merita Mäkinen / Meritapix​


Suunnittelu: Mainostoimisto Ajaton | Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage | Teknologia © online.fi