Takaisin uutisiin

Haastajat-ryhmän 16-vuotias Toni Herranen mukaan Ralli SM -sarjaan

23.12.2019

Flying Finn Academyn valmennusohjelmaan toista vuotta putkeen valittu Toni Herranen ottaa uuden askeleen ralliurallaan, kun hän siirtyy Ralli SM -sarjan SM4-luokkaan kaudelle 2020.

16-vuotias Herranen siirtyi kartingista rallipoluille ja Nuorten SM-sarjaan viime kaudella. Alkukausi meni vielä loukkaantumisesta toipuessa, mutta loppukaudesta ajetut sijat 2, 5 ja 3 toivat jääliläiselle kuitenkin loppupisteissä sarjan neljännen sijan.

Alun perin Herrasen oli tarkoitus hyökätä Nuorten SM-sarjan mestaruusjahtiin kaudella 2020, mutta Ralli SM -sarjan sääntöuudistukset SM4-luokan osalta mahdollistivat siirtymisen nuottikisoihin jo vuotta aikaisemmin.

– Valmennuksesta tuli ehdotus, että olisi sama siirtyä heti SM4-luokkaan. Mennään nyt askel eteenpäin ja samalla ollaan valmiimpia SM3-luokkaan kaudella 2021, kun silloin sinne on iän puolesta mahdollisuus. Nyt Toni pääsee jo vuotta aikaisemmin ajamaan nuotista, isä Marko Herranen selvittää.

SM4-luokassa kilpaillaan tulevalla kaudella V1600-luokan autoilla. Tämä mahdollistaa erityisesti nuorten kuljettajien pääsyn ajamaan nuotista ennen siirtymistä SM3-luokan R2-autoihin. Herrasella on allaan viime kaudelta tuttu Ford Fiesta.

– Eteenpäin pyrkiville kavereille tämä on äärettömän tärkeä juttu, se on askel isoihin luokkiin. Samalla päästään ajamaan parempikuntoisilla teillä huomattavasti pienempien numeroiden ansiosta. Myös näkyvyydellä on iso merkitys, kun on SM-luokka kyseessä. Se on erittäin tärkeä asia nuorille, että saa näkyvyyttä ja on yleisöä paikalla, isä-Herranen toteaa.

Herrasen kauteen valmistautuminen käynnistyi joulukuussa kaksipäiväisellä nuottiharjoituksella, ja vuodenvaihteen jälkeen edessä on vielä Flying Finn Academyn ajoleiri Hyrynsalmella, josta haetaan viimeiset ajotuntumat ennen uran ensimmäistä nuottikilpailua.

– Valmennusryhmään kuulumisesta on ollut tosi iso hyöty. Kokeneilta kavereilta on saanut paljon neuvoa nuotista ajamiseen ja miten siinä pääsee alkuun. Jos se osa-alue on kunnossa, niin siitä on todella iso etu niitä vastaan, joille ei vielä nuottikokemusta ole kertynyt, Toni kertoo.

– Vuodenvaihteen jälkeen saadaan vielä hyvin kilometrejä alle, joten ollaan varmasti valmiita kauden avaukseen.

Ralli SM -kausi käynnistyy tammikuun puolivälissä Rovaniemeltä legendaarisella Arctic Lapland Rallylla.

– Se on varmasti hieno kokemus. Paljon porukkaa katsomassa ja pitkä kilpailu. Odotan kovasti sillä se on myös täysin erilainen, kuin mitä muut osakilpailut.

Vaikka vastikään 16-vuotta täyttänyt Herranen on ehtinyt osoittamaan vauhtinsa jo Nuorten SM-sarjassa, sanoo hän silti ensi kauden tärkeimmäksi tavoitteekseen nuotin oppimisen SM3-luokkaa ajatellen.

– Lähdetään keräämään kokemusta, mutta kyllä uskon että myös podium-sijoihin on mahdollisuus, kunhan kaikki natsaa. Tärkeintä on kuitenkin saada puhtaita kisoja alle ja nuotti onnistumaan tulevalla kaudella, nuorukainen päättää.

Ralli SM -sarjassa kilpaillaan kaudella 2020 kuusi osakilpailua: kolme talvi- ja kolme kesäkaudella.

RALLI SM -KALENTERI 2020

1) 16.-18.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 7.-8.2. SM Vaakuna-Ralli, Mikkeli
3) 28.-29.2. Itäralli, Joensuu
4) 12.-13.6. SM O.K-Auto Ralli, Kouvola
5) 4.-5.9. SM-Ralli, Oulu
6) 25.-26.9. Pohjanmaa SM-Ralli, Seinäjoki

Teksti: Toni Herrasen tiedotus, Taneli Niinimäki
Kuva: Pihla Liukkonen/AKK


Suunnittelu: Mainostoimisto Ajaton | Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage | Teknologia © online.fi