Takaisin uutisiin

Sami-Matti Trogenin Pärnun BMW Xtreme kilpailusta muodostui ohitusharjoitukset

24.09.2019

Sami-Matti Trogen kilpaili viikonloppuna BMW Xtreme-sarjan finaalissa Pärnussa. Trogen ajoi kolmen lähdön viikonlopussa parhaimmillaan toiseksi. Viikonloppua varjosti takkuillut vaihdelaatikko, minkä vuoksi lohjalainen joutui starttaamaan kolmanteen kilpailuun viimeisestä lähtöruudusta.

Kilpailu oli Trogenin uran toinen ”koppiautolla” ajettu ratakilpailu. Ensimmäinen kosketus Bemareihin tuli syyskuun alkupuolelle Alastaron radalla, siellä Trogen ajoi myös kertaalleen toiseksi.

Auto24ringin nopealla radalla ajetussa kilpailussa Trogen oli aika-ajoissa sijalla kahdeksan, vaihteistossa oli vain neljä pykälää, kun vitonen oli kadonnut. EST 1 -tiimi teki kaikkensa ja yritti vaihtaa laatikkoa ennen toista aika-ajoa, mutta yritys ei aivan tuottanut tulosta ja lähtöpaikaksi merkattiin vihoviimeinen ruutu.

Trogen on tottunut ohittelija. 45 minuuttia kestävässä kilpailussa jalkoihin jäi kilpakumppani toisensa jälkeen. Kuudennestatoista ruudusta startannut lohjalainen kellotti koko kilpailun kolmanneksi nopeimman kierrosajan ja rynnisti lopulta yhdeksänneksi.

- Toiveena Pärnun kisaan mentäessä oli, että saisin kakkosen pesään, onnistuin siinä tavoitteessa joka kerta, mutta vitonen ja pakki puuttuivat tällä kertaa. Lähdettiin vielä kaiken kukkuraksi vanhoilla renkailla, riski ei onnistunut ja auto oli välillä kuin pulkka. Aluksi ei ollut vauhtia ollenkaan, loppua kohden radan kuivuessa sain ajettua vähän parempia kierroksia ja nousin yhdeksänneksi, Trogen toteaa.

Lauantaina ajettiin kaksi lähtöä. Ensimmäisessä lähtöruutu oli kahdeksas ja toisessa Trogen joutui jälleen starttaamaan aika-ajon tuloksen vuoksi muiden perään.

- Ensimmäinen kisa meni hienosti, sain hyvän startin ja nousi neljänneksi jo lähdössä. Oli lopussa kolmantena, kunnes edestä kaveri lähti nurmikolle ja nousin toiseksi. Viikonlopun viimeinen lähtö olikin aika villiä menoa. Sain taas hyvän startin, mutta joku tuuttasi ahteriin niin että pyörin jo ensimmäisessä mutkassa. Kierroksen lopussa oli sikahuono tuuri, kun edessä sattui kolari ja yksi auto valui kylkeeni sillä seurauksella että taas mentiin. Pari rinkiä siinä taisin pyöriä, samassa hässäkässä hajosi myös ABS-jarrut. Ilman ”Abseja” ei toiminut myöskään jarrutehostin, ja pyörät lukkiutuivat liukkaalla radalla. Jouduin suorilla välillä räpsyttelemään autosta virtoja pois ja päälle että sain tehostimen taas toimimaan. Olin tässä vaiheessa jo niin paljon perässä, että yritin vain ajaa niin kovaa kuin pystyn. Tein kisan nopeimman ajan, mikä vähän lohdutti. Vauhti oli siis kunnossa, kokemusta tuli ja kivaahan se taas oli, Trogen kertasi.

Trogenin kausi on viimeistä silausta vaille valmis. Viimeinen kilpailu on Etelä-Afrikan rallicrossin MM-osakilpailu. Kapkaupungissa ajettavaan finaaliin Trogen starttaa RX2-luokan viidenneltä sijalta.

Teksti: Toni Lönnroos
Kuva: Eemeli Siekkinen


Suunnittelu: Mainostoimisto Ajaton | Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage | Teknologia © online.fi